İzmir Protetik Diş Tedavisi
Protetik Diş Tedavisi (Protezler)
Dişlerin çeşitli nedenlerle madde kaybına uğradığı ya da tamamen kaybedildiği durumlarda yerine muadil için hazırlanan materyallere protez adı verilir. İzmir’de protetik diş tedavisi uygulayan diş hekimleri de bu protezlerin hastaya özel olarak hazırlanması ve uygulanması işlemlerini gerçekleştirir.
Protezlerle hastanın kaybolan dişlerinin fonksiyonlarının yerine getirilmesi amaçlanır. Böylelikle fonksiyon geri kazandırılırken, estetik bir görünüm için de hastaya destek sağlanmış olur.
Çünkü kayıp dişlerle yaşamı sürdürmeye çalışmak, sağlıklı bir beslenmeyi kaybetmek dışında, gülmeye çekinmekten kaynaklı özgüven kaybı da yaşatır. Tedavi ile yapılan protezler sonucunda, kişilerin yaşam kalitesi yükselir ve özgüvenleri geri gelir.
DİŞ PROTEZİ ÇEŞİTLERİ NELERDİR ?
Protetik diş tedavisinde kullanılan diş protezleri genel anlamda iki çeşittir;
- Sabit protezler
- Hareketli protezler
SABİT PROTEZLER NEDİR ?
Çeşitli nedenlerle dişlerde madde kaybı oluşmuş ve onarılamayan, dişlerin estetik görünümünde kaygı yaşanması ya da dişlerin tamamen kaybedildiği durumlarda hastanın kendi kendine çıkaramayacağı, sürekli olarak ağzında sabit olarak kaldığı protezlerdir.
Protetik diş tedavisine karar verildikten sonra hastanın ağzından ölçü alınır. Ölçüler laboratuvara gönderilir ve protezler hazırlanır. Hazırlana protez gelince hastaya uygulanır. Provalarla birlikte uyum yakalandıktan sonra protez yapıştırılır.
Başarılı bir protez uygulaması sonucunda kişiler yeni dişleri, doğal dişlerden farksız şekilde kullanabilirler. Bu dişlerin yapımında porselen, değerli metal ve özel cam maddelerin kullanımı hekiminizin onayı doğrultusunda belirlenir.
Köprü dediğimiz ise eksik dişlerin yerine protez yapabilmek için komşu diğer dişlerden destek alınarak yapılan protezlerdir.
Köprülerin uygulanması sırasında her iki komşu dişte küçültmeler yapılır ve yapılacak olan köprü dişleri birbirine bağlar.
Protezlerin bakımları, hekiminizin size anlatılacağı şekilde yapılmalıdır. Tedavi sonrası bakım ilgili öneriler tarafınıza anlatılır.
HAREKETLİ PROTEZ NEDİR ?
Hareketli protez, sabit protez uygulanamayacak durumlarda gerçekleştirilir. Sabit protezlerden farkı, hasta dilediği zaman protezini çıkarıp tekrar takabilir. Yine estetik bir görünüm oluşturacak şekilde kişiye özel olarak hazırlanır.
Protetik Diş Tedavisi çözümlerinden hareketli protezler, kişide dişlerin büyük çoğunluğunun ya da tamamının kaybedildiği durumlarda uygulanır.
Hareketli protezlerde kullanılacak olan dişler, genellikle plastik malzemeden seçilir. Porselen malzeme, plastikle iyi bir bağlantı sağlayamayacağından genelde önerilmez.
Hareketli protezler de, dişlerimizi fırçaladığımız gibi fırçalanmalıdır. Yemek sonrasında çıkartılıp fırçalamak suretiyle temizlenmelidir.
Günde bir kere özel temizleyici maddelerle temizlenmelidir. Özel temizleyici maddelerin seçimini protez diş uzmanı yapmalıdır. Protezin plastik veya metal kombinasyonlu olması, temizleyici madde seçimini etkiler.
3-4 senede bir hekime protez kontrolü yaptırılmalıdır. Zamanla aşıma uğramış protezler çene kemiğine zarar verebilir.
Hareketli protezlerin kullanımındaki ilk 1 ay alışma evresi diye geçer. Ağız ve çene yapınız, proteze uyum sağlamaya çalışır.
Tüm bu metotların kişiye göre avantajları ve dezavantajları vardır. Diş hekiminiz hangi yöntemin size en uygun olduğuna karar verebilmeniz için en büyük yardımcınızdır.
HAREKETLİ PROTEZLERDE HASSAS TUTUCULAR
Hareketli protezlerde protezin tutuculuğunu sağlamak için kullanılan ve kroşe denen metal kancaların yerine kullanılan materyale ‘hassas tutucu’ denir. Dişsiz bölgeye komşu dişlerde kaplama tedavisindeki gibi tıraşlama yapılarak bu tutucular oraya monte edilir.
Kroşelerin kullanımı ile bölgede birikecek olan gıda artıklarının iyi temizlenmemesinden kaynaklı çürümelerin önüne geçebilmek adına hassas tutucular daha çok tercih edilmektedirler.
PROTEZE ALIŞMA NE KADAR SÜRER ?
Protez kullanımına alışmak biraz zaman alır. Bu 2 ay kadar sürebilmektedir. Bu süre zarfında kişi protezini ağızdan çıkarmadan kullanım yaparsa, düzeltilmesi gereken yerler var ise kolaylıkla fark edilebilir. Bu şekilde diş hekimi de gerekli düzeltmeleri uygular ve kişi sorunsuz bir kullanım sağlar.