Diş Eti Çekilmesi
Diş Eti Çekilmesi Nedir ?
Diş eti çekilmesi, diş kökünün yüzey tarafını dışarıda bırakacak şekilde yer değiştirmesine denir. Diş eti çekilmesi tek bir dişte olabildiği gibi birden çok dişlerde de mevcut olabilir.
Estetik diş hekimliğinin gelişmesi ile birlikte kişiye kaygı verecek boyutta olan diş eti çekilmeleri artık sorunsuz bir şekilde ve değişik yöntemler kullanılarak düzeltilebilmektedir.
DİŞ ETİ ÇEKİLMESİ NEDENLERİ
1- YAŞ
Yaş ilerledikçe vücudumuzdaki organlar gibi diş etleri de çekilmeye başlamaktadır. İnsan yaşantısında doğal bir durumdur. Bu durum çok yaşlı kişilerde çürüme ve kötü görüntüye sebep olmuyorsa tedaviye başlanmaması tavsiye edilmektedir.
2- İLERLEMİŞ DİŞ ETİ İLTİHABI
Oluşan diş eti iltihabı tedavi edilmediği taktirde iltihap, diş dokusu altında kemik yıkımına sebep olur. Kemik erimesi sonucu da diş etleri yavaş yavaş çekilmeye başlar ve dişlerde zamanla aralıklar oluşabilir.
3- DİŞ TAŞI VARLIĞI
Diş taşları oluşumu da diş eti çekilmesini tetikleyebilmektedir. Dişlerde temizlenmeyen bakteriyel plaklar, tükürük içerisindeki organizmalar ile birleşerek sertleşirler. Bu sebeple oluşan diş taşı da baskı yaparak diş eti çekilmesine sebep olabilir.
4- BAZI DİŞ ETİ OPERASYONLARI SONRASI
Diş eti operasyonları sonrası şişlik veya ödemlerin yavaş yavaş yok olmasıyla diş etlerinde bir miktar büzülme olabilmektedir. Diş etlerinde bulunan iltihaplı dokunun alınması sonucu oluşan boşluktan dolayı da diş eti çekilmeleri yaşanmaktadır.
5- YAPISAL FAKTÖRLER
Bazı genetik faktörler dolayısıyla yapısal olarak dişlerin köklerine komşu kemik yapısı incedir. Bu sebeple diş kemik yapısı normal kalınlıkta olan kişilere nazaran çekilme ihtimali daha yüksektir.
6- BAZI ORTODONTİK TEDAVİLER
Ortodontik tedavilerde dişlerin hareket ettirilerek istenen yerlerine yerleşmesi amaçlanır. Kişinin ince çene kemiğinde gerçekleşmiş olan kemik erimesi de diş eti çekilmesi ihtimali yaratmaktadır.
7- DEVAMLILIĞI OLAN TRAVMALAR
Sert diş fırçalama yapan ve diş sıkma problemi olan kişilerde diş eti çekilme oranı yüksektir. Bu kişilerde bu gibi durumların ortadan kaldırılması diş eti çekilmesini durdurabilir.
8-ÇAPRAŞIK DİŞLER
Çapraşık dişler, olması gereken seviye ve dizilimde olmadıkları için, diş köklerini çevreleyen kemiklerde kayıplar yaşanabiliyor. Bu kayıplar nedeniyle ve dişlerdeki düzensizlik diş eti yapısında da düzensizliğe neden olmaktadır.
9-HATALI PROTETİK TEDAVİLER
Tecrübeli olmayan diş hekimleri tarafından yapılmış olan yanlış dolgu, hatalı implant planlaması ve hatalı protez tedavileri de diş eti çekilmelerine neden olmaktadır.
DİŞ ETİ ÇEKİLMESİ GENEL TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Günümüzde teknolojinin de ilerlemesiyle birlikte periodontoloji alanında da gelişmeler yaşanmaktadır. Mikro cerrahideki ve doku mühendisliği alanındaki ilerlemeler, bu problemi ortadan kaldırmada kolaylıklar sağlamaktadır.
İlaç sektöründeki ilerlemeler neticesinde biyolojik ilaçların hızlı tedavi edici özellikleri kazanmasıyla da tedaviler daha hızlı ve kolay olmaktadır.