Diş Sıkma (Bruksizm) Nedir?

Uyku sırasında veya uyanıkken kişinin dişlerini sıkmak suretiyle dişlerini gıcırdatması durumuna bruksizm denir. Uyku esnasında yaşanan bir durum olarak bilinse de uyanıkken de kişiler dalgınlıkları sırasında istemsizce dişlerini sıkarak gıcırdatabilmektedirler.


diş sıkma

İzmir Bruksizm Tedavisi


Hafif şiddetli bruksizm vakaları tedavi gerektirmeden bu sorundan zamanla kurtulabilmektedirler. Ama şiddetli vakalarda çene bozuklukları, baş ağrıları ve dişlerde yamukluk gibi problemler de görülebilmektedir. Bu kişilerin diş sıkma tedavisi için bir diş hekimine görünmeleri önemlidir.

Diş Sıkma (Diş Gıcırdatma) Neden Olur?

Diş sıkmaya kesin olarak şu sebeptir demek yanlış olur. Ama araştırmalar neticesinde fiziksel, psikolojik ve genetik faktörler baş göstermektedir.

Vakalar genellikle psikolojik durumlar nedeniyle bu sorunu yaşamaktadırlar. Öfke, hayal kırıklıkları, anksiyete ve stres gibi olumsuz durumlar neticesinde ortaya çıkmaktadır. Bağırsak kurtlarının da buna sebep olabileceği söylenmektedir.

Agresif, hiperaktif ve rekabetçi kişilerde bu sorunun daha çok olduğu gözlemlenmiştir.

Genelde çocuklukta görülen bu durum yetişkinlik döneminde geçebilmektedir.

Alkol, yoğun kafein ve keyif verici madde alan kişilerde bruksizm oranı çok yüksektir. Ailesinde bruksizm öyküsü olan kişilere baktığımızda genetik faktörlerin de etken olduğu görülmektedir.

Diş Gıcırdatma Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?

Birçok vaka incelemelerinde görülmüştür ki, küçük yaşlarda bruksizm yaşayan kişiler, yetişkinliklerinde tedavi olmadan bu problemden kurtulmuşlardır. Fakat daha ağır vakalar için tedavi gerekmektedir.

Kişiler yaşamış oldukları anksiyeteye ve strese neden olan durumlardan uzak kalmalıdırlar. Uzak kalmakta sıkıntı sıkıntı yaşayanlar içinse bir uzmandan psikolojik destek almak önemlidir.

Bu süre zarfında ateller ve ağız koruyucu kullanmak, zararı en aza indirmek veya zararsız atlatmak için destek olabilir. Ya da doktor tavsiyesi ile kas gevşetici ilaçlar kullanarak şiddeti azaltabilirler.

Diş hekimi tarafından uygulanan masseter botoks dediğimiz yönteme de başvurularak çok kısa bir sürede tedavi desteği sağlanabilir.

Masseter Botoksu Nedir ?

Çene bölgemizin yan tarafında bulunan ve en güçlü çiğneme kası olarak nitelendirilen masseter kasının büyümesi sebebiyle uygulanan ve bu kasın küçülmesini sağlayan botoks uygulamasıdır.

Çene botoksu sayesinde diş sıkma veya diş gıcırdatma kaynaklı çene ağrıları azalmış olur. Ayrıca çene kasları da küçüleceği için daha ince ve belirgin bir çene hattına sahip olunur.

Diş Sıkma (Bruksizm) Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Diş sıkmaya (bruksizm) müdahale edilmezse ileride dişlerde aşınma ve bunun sonucunda diş kaybına gidebilen durumlar görülebilir. Çene eklemi rahatsızlıkları da baş gösterebilir. Soğuk hassasiyeti durumunun da yaşanması olağandır. Sebebi araştırılıp müdahale edilmesi gerekebilir.

5/5 - (30 oylama)