Ağız Kokusu Tedavi Yöntemleri
Ağız Kokusu Neden Olur ?
Ağız kokusu diş bakımının yeteri kadar yapılmaması ve alışkanlıklarımızdan kaynaklanabilir. Ağız kokusu, yediğimiz-içtiğimiz gıdalar sonucunda ve sağlıksız bir yaşam hayatının benimsenmesine göre daha da kötü bir hal alabilir.
Günlük olarak dişlerin en az 2 defa fırçalanması, ağız bakımı için en önemli faktördür. Dişleri fırçalamamak dişlerde artıkların kalmasına ve bu artıklar da diş ve diş etlerinde probleme yol açar.
Diş temizliğini yapmadığımız zamanlarda dişlerde kalan gıda artıkları, diş etlerinin çevresinde ve dilde bakterilerin var olmasına neden olur ve bu durum da nefesimizin kötü kokmasına sebep olur.
Antibakteriyel ağız gargaraları kokuyu azaltmaya yardımcı olabilir. Eğer ki takma dişler kullanıyorsak, mutlaka onların da temizliğine dikkat etmeliyiz. Aksi takdirde koku kaçınılmazdır.
Kalıcı ağız kokusu, diş eti hastalıklarının da bir habercisi olabilir. Dişlerde biriken tartar plaklar ve toksinler diş eti hastalıklarına davetiye çıkarabilirler.
Ağzımızdaki koku diş etine bağlı bir sorun sebebiyle oluyorsa ivedilikle tedavi edilmelidir. Tedavi edilmez ise diş ve çene kemiğine zarar verebilir.
Ağız Kokusuna Sebep Olabilecek Diğer Nedenler
- Ağız içi mantar enfeksiyonları
- Diş çürükleri
- Sinüzit
- Bademcik iltihabı
- Mide ve bağırsak hastalıkları
- Uzun süreli açlık
- Alkol kullanımı
- Sigara veya tütün ürünleri
- Ağız kuruluğu
- Diyabet
- Böbrek rahatsızlıkları
- Burun ve burun eti rahatsızlıkları
Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?
Ağız kokusunun başlıca sebebi, ağız ve diş bakımının yeterince yapılmamasıdır. Eğer ki ağız ve diş sağlığımız için gerekli temizleme bakımlarını gerçekleştirirsek bu sorundan kurtulabiliriz.
Florürlü diş macunu kullanarak günde minimum 2 defa ve en az 2 dakika dişler fırçalanırsa, her yemekten sonra, diş aralarında kalan yemek artıkları diş ipiyle temizlenirse kokunun önüne geçebiliriz. Antibakteriyel ağız gargaraları da bir seçenektir.
Diş bakımının gerçekleştirilmesinin yanı sıra, dilimizin üzerinde bulunan kalıntıları temizlemek de diğer yöntemler gibi gereklidir. Protez diş kullanılıyorsak temizliğine dikkat etmeliyiz. Gece, uykudan önce çıkarmalıyız.
İçme suyunu az tüketmek ağız kokusuna sebep olabilir. Su içmek, tükürüğü arttırır ve bu şekilde ağız içi bakterileri de temizlenir. Ayrıca sigara tüketmek de koku oluşumunu tetikleyen faktörlerdendir.
Ağızdaki kokunun sebebi diş veya diş etlerindeki bir problemden kaynaklı ise, İzmir diş hekimi tarafından en uygun tedaviler uygulanarak sorun çözülebilir. Bazen diş taşları da ağızda kokuya sebep olmaktadır. Bu sebeple senede en az 1 defa diş taşı temizliği yaptırılmalıdır.